Beylikdüzü Belediyesi ve UCİM İş Birliğiyle Çocuk İstismarı Farkındalık Eğitimi
(İSTANBUL)- Beylikdüzü Belediyesi, Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) iş birliğiyle 100. Yıl Güli Akkuş Anne ve Çocuk Merkezi’nde çocuk istismarına karşı farkındalık eğitimi düzenledi. Eğitimde çocuk istismarına açık durumlar, alınabilecek önlemler ve Türk Ceza Kanunu’na göre istismarın cezai müeyyideleri başlıklar halinde anne-babalara anlatıldı.
Beylikdüzü Belediyesi tarafından ilçeye kazandırılan anne ve çocuk merkezlerinin ebeveynlere yönelik düzenlediği bilinçlendirme seminerleri devam ediyor. Bu kapsamda UCİM iş birliğiyle “Ebeveynlere Çocuk İstismarı Farkındalık Eğitimi” düzenlendi. 100. Yıl Güli Akkuş Anne ve Çocuk Merkezi’nde gerçekleşen eğitimde çocuk istismarına açık durumlar, alınabilecek önlemler ve Türk Ceza Kanunu’na göre istismarın cezai müeyyideleri başlıklar halinde anne-babalara anlatıldı.
“Öğretmenlerle İletişim Kurmak Önemli”
Çevrimiçi oyunların istismar tuzağına dönüştüğüne dikkat çeken uzman klinik psikolog Emre Kadak, özellikle son 10 yılda “incel” akımıyla kötülüğün örgütlendiğini vurguladı. Okulların ve parkların istismara açık alanlar olduğunu hatırlatan Kadak, aynı ortamları paylaşan çocukların da risk grubunda olduğunu söyledi. 10 yaşından sonra mümkünse kız ve erkek çocukların odalarını ayırmak gerektiğini söyleyen Kadak, “Çocuğun rutin duygu durumunu takip eden öğretmenlerin ve ebeveynlerin bir nedene bağlı olmayan davranış değişikliklerine dikkat etmesi gerekmektedir. Öğretmenlerle iletişim kurup ipuçlarını takip etmek önemlidir. Her çocuk belirtiler gösterir. Çocuğunuza sınırlar koymayı ve kimsenin özel alanına girmemesi gerektiğini öğretmek önemlidir” şeklinde konuştu.
“Bilip De Bildirmemenin Cezası Vardır”
UCİM avukatı Arife Cambul ise istismar vakalarında vatandaşların ‘Bildirim Yükümlülüğü’ üzerinde durdu. Bunun sadece vicdani bir görev olmadığını, aynı zamanda yasal bir yükümlülük olduğunu vurgulayan Cambul, “Bu, eğitimlerde üzerinde durduğumuz en önemli konudur. TCK 278, 279 ve 280. maddelerinde düzenlenmiştir. İstismarı bildiği halde bildirmemenin 1 yıla kadar cezası vardır. Dünya Sağlık Örgütü’nün raporlarına göre dünya genelindeki çocukların yüzde 23’ü fiziksel, yüzde 36’sı ise duygusal tacize maruz kalmaktadır. Ancak, bu rakamların tam doğru yansıttığından emin değiliz çünkü ihbar edilmeyen olayların sayısını tahmin edebiliyoruz” dedi.
Anne ve çocuk merkezlerinde düzenlenen seminer dizisi 20 Kasım Çarşamba günü saat 12.00’de, 100. Yıl Güli Akkuş Anne ve Çocuk Merkezi’nde, “Çocuk Hakları: Ebeveyn-Çocuk Sözleşmesi” başlıklı seminerle devam edecek. Aynı seminere 21 Kasım’da Ayten İlgün Harman Anne Çocuk Merkezi’nde de katılım sağlanabilecektir. 27 Kasım’da ise Ayten İlgün Harman AÇM, ‘Nesiller Arası Aktarım Yolu ile Bağlanma Biçimlerimiz Ebeveyn Semineri’ne ev sahipliği yapacaktır.