Birol, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de devam eden Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29) kapsamında AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Enerjide Avrupa’nın lider ülkelerinden biri olan Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki potansiyeline dikkat çeken Birol, “Ülkemiz, yenilenebilir enerji konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden biri konumunda ancak özellikle rüzgar, güneş ve jeotermal enerjide hala büyük bir potansiyele sahibiz.” ifadelerini kullandı.
Birol, bu potansiyelin gelecekte daha etkin bir şekilde kullanılması gerektiğini belirterek, “Umarım ilerleyen yıllarda enerji potansiyelimizi en iyi şekilde değerlendirerek, yenilenebilir enerjinin ülkemizde hem kurulumu hem de rüzgar türbinleri ve güneş panellerinin üretimi konusunda önemli adımlar atarız.” dedi.
Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon hedefi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eylül 2021’de Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon hedefini duyurmuştu. Türkiye aynı yıl kasım ayında Paris Anlaşması’na taraf olmuştu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da söz konusu hedef doğrultusunda, COP29’da Türkiye’nin Uzun Dönem Yol Haritası’nı açıklamıştı.
Buna göre Türkiye, 2053 yılına kadar yenilenebilir enerjinin birincil enerji kaynağı olarak payını yüzde 50’ye, nükleer enerjinin payını ise yüzde 30’a yükseltmeyi hedefliyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ise AA’ya yaptığı açıklamada, Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelede temel stratejisini yenilenebilir enerji kullanımı, enerji verimliliği ve nükleer enerjinin bir araya geldiği bir enerji programı izlediğini ifade etmişti.
Türkiye, yenilenebilir enerji kurulu gücünde dünyada 11. sırada ve Avrupa’da beşinci sırada yer alıyor.